JellyPages.com

Kul Berapa

Sunday, 19 October 2014

## Ujian daripada Allah swt ##

Berat mata memandang berat lagi.bahu yang memikulnya...mmg sukar bagi kita untuk menerima kegagalan berulang kali...sukar bagi kita untuk tidak mempamerkan rasa sedih dan kecewa...sedih sehingga kita rasakan amat putua asa...lebih-lebih lagi bila.kita mengenangkan kedua ibubapa dan keluarga yg.menaruh harapan yg sangat tinggi...
Sebenarnya...kita masih ada peluang lagi untuk membetulkan segala kesilapan cuma mungkin jalan itu belum nampak akibat rasa putua asa yg tidak dapat dibendung...

percayalah dik masih ada lagi harapan..jgn jadikan ini kelemahan yg menyekat kejayaan...dugaan ini sememangnya banyak dalam hidup..hidup ini kan komplek..tiada jln mudah untuk berjaya...
Dugaan yg dilalui akan mnjadikan kita lbh matang...

Hidup akk menghampiri.40 thn,terlalu banyak dugaan yg dilalui ..pahit mania,suka duka dlm kehidupan mnjadikan akk jadi lebih kuat dan sabar..

Akk mampu ketawa saat akk sedih,akk mampu tersenyum saat akk.sakit,akk mampu mengembirakan org lain walaupun dalam keadaan akk hampir putus asa..

Adik,
Maaih ada lagi ruang,masih ada lagi peluang..cuba lagi jgn terlalu putus asa..mohon maaf pada ibu bapa..ingat pesan akk dahulu..BANGKIT dgn semangat yang membara..berjuang demi diri..Allah tidak akan mengubah nasib hambaNYA kecuali hamba itu yg mengubah nasibnya...
Sujudlah dik..jgn ditangisi...mohon petunjuk agar.diberi.jalan...menangis itu perlu tetapi jangan meratapi perkara yg lalu....akk yakin kamu boleh...
Senyumlah walau pahit,senyumlah walau.lara,senyumlah walau hampa dan kecewa...
Ikhlaskan agar segalanya berlalu dengan hati yg terbuk√°...

Bagaimana nak kuatkan semangat jika kita sudah tidak mampu nak hadapi dugaan yang Allah beri ?
Untuk memberikan motivasi supaya kita kuat semangat menghadapi ujian yang di berikan oleh Allah SWT. Sila lihat jawapan itu telah di berikan oleh al-Quran iaitu :  Terdapat sembilan persoalan yang sering dikemukakan oleh manusia kepada Allah SWT. dan Dia menjawannya di dalam al-Quran. Daripada sembilan soalan ini melahirkan sembilan sifat orang mukmin terhadap ujian Allah SWT.
Soalan pertama : Kenapa aku diuji?
(Sifat pertama : Bersabar dengan ujian Allah SWT)
Quran menjawab : "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja
mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut  ayat 2-3).
Setiap ujian yang ditimpakan oleh Allah SWT. kepada para hamba-Nya sebenarnya Dia ingin mengurniakan sesuatu ganjaran yang lebih besar dan lebih baik. Allah S.W.T. akan menghapuskan dosa-dosanya dan memberi ganjaran pahala yang besar. Di hari akhirat nanti tidak ada balasan yang lebih baik melainkan mendapat balasan syurga.
Soalan kedua : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idam-idamkan?
(Sifat kedua : Reda dengan qadak dan qadar Allah SWT, menyakini sesuatu ketetapan Allah SWT adalah baik belaka dan mengandungi hikmah)
Quran menjawab : "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui". (Surah al-Baqarah  ayat 216)
Seungguhnya sesuatu perkara itu hakikat sebenarnya Allah Maha Mengetahui. Baik atau buruk sesuatu perkara itu ianya adalah di dalam ilmu Allah SWT. Yakinilah jika sesuatu doa atau hajat tidak ditunaikan-Nya ada sesuatu yang lebih baik akan diberi Allah SWT sebagai penganti apa yang kita hajatkan. Jika tidak dapat di dunia, nanti di hari akhirat Dia akan memberkannya kepada kita, oleh itu berbaik sangkalah kepada-Nya.
Soalan ketiga : Kenapa ujian seberat ini?
(Sifat ketiga : Menerima dugaan Allah SWT dengan fikiran positif dan tenang ketika menghadapi ujian daripada Allah SWT)
Quran menjawab : "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya".(Surah al-Baqarah ayat 286)
Allah SWT. Maha Mengetahui kemampuan kita sebagai hamba-Nya yang kerdil, oleh itu apa sahaja yang berlaku keatas diri kita sebenarnya masih dibawah kemampuan kita untuk menghadapinya. Anggaplah sesuatu ujian itu dengan fikiran yang positif dan cubalah renungkan bahawa terdapat orang lain yang lebih berat menghadapi ujian daripada kita maka dengan itu akan terasa beban yang ditanggung akan menjadi lebih ringan.
Soalan keempat  : Kenapa kita rasa kecewa?
(Sifat keempat : Tidak pernah merasa lemah dan bersedih hati sebaliknya merasa diri ini mulia disisi Allah SWT sebagai orang mukmin)
Quran menjawab : "Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman". (Surah Ali Imran  ayat 139)
Yakinlah sifat orang mukmin tidak akan rasa kecewa atau putus asa kerana orang mukmin akan sentiasa reda dengan qadak dan qadar. Jika kita merasai kita mulia di sisi Allah SWT. kerana kita orang yang beriman dan bertakwa maka akan hilang perasaan negatif ini.
Soalan kelima : Bagaimana harus aku menghadapi kesusahan ini?
(Sifat kelima : Menjadikan sifat sabar dan sentiasa mengerjakan solat sebagai pakaian atau amalan hariannya)
Quran menjawab : "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk". (Surah al-Baqarah ayat 45)
Benarlah saranan Allah SWT. bahawa sifat sabar dan sentiasa mengerjakan solat wajib dan sunat akan membantu orang mukmin ketika dia menghadapi ujian dan kesukaran dalam hidup. Dia akan melapangkan fikiran kita dan melepaskan

Inilah pesanan daripada kakak angkat saya apabila saya luahkan segala masalah yang saya hadapi.Bila mendengar nasihat ini,hatiku tersentuh dengan ayat-ayat ini.Selepas membaca semua ini,baru diriku ini sedar dan bersemangat sedikit..

No comments:

Post a Comment